IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МВФ: Китай трябва да бъде по-гъвкав при валутната търговия

Необходимо е намаляване на зависимостта от износа, смята един от ръководителите на фонда

14:47 | 03.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ: Китай трябва да бъде по-гъвкав при валутната търговия

Китай трябва да бъде по-гъвкав по отношение на валутната търговия и да насърчава вътрешното потребление в страната, заяви един от заместник управляващите директори на Международния валутен фонд Мурило Португал.

Китайската валута – юанът, е фиксирана към американския долар на ниво, което подпомага износа от Китай. Това обаче поражда дисбаланси и Западът натрупва значителни дефицити, за да финансира покупките от страната. В същото време пък Китай натрупва огромни излишъци, смята Португал.

„Валутната гъвкавост е важна. Има нужда и от мерки за генериране на повече вътрешно търсене и да не се зависи толкова от износа”, смята специалистът, цитиран от CNBC.

Изказването на Португал стана поредният опит за натиск върху властите в Пекин да променят валутния курс, като позволят на юана да поскъпне. До този момент от Китай обаче не дават сигнали, че това ще се случи скоро.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още