IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономическият ръст на Австралия продължава да набира сила

Страната е завършила миналата година с ръст от 2,7% на годишна база, очаква се ново повишение на лихвата

09:42 | 03.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Икономическият ръст на Австралия продължава да набира сила

Икономиката на Австралия продължава да ускорява темпа си на растеж, показват официалните данни на правителствтото. Това кара анализаторите да предричат ново увеличение на лихвения процент в страната.

През последното тримесечие на 2009 година е отчетен ръст на сезонно коригирана база от 0,9 на сто. Това е три пъти повече от измереното през предходното тримесечие на годината увеличение от 0,3 на сто.

На годишна база пък последното тримесечие на 2009 година е донесло икономически ръст от 2,7 на сто. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за по-ограничено увеличение от около 2,4 на сто, предава Market Watch.

„Смятаме, че двигателите на растежа са доста устойчиви. Намеренията за инвестиции от страна на частния сектор се завилват, правителството е ангажирано с отделянето на значителни инфраструктурни разходи, а предстоят и избори през следващата година”, посочват анализаторите на Barclays Capital.

През последното тримесечие БВП е бил подпомогнат от увеличение на частните инвестиции с 3,5 на сто, на държавните инвестиции с 10,2 на сто и от 0,7 на сто нарастване на разходите на домакинствата.

Всичко това кара специалистите да очакват ново увеличение на лихвения процент в Австралия. На фона на рекордно ниските лихви в развитите страни, централната банка вече на четири пъти вдигна лихвата и от понеделник тя вече е 4 на сто.

Според анализаторите обаче тенденцията на затягане на монетарната политика ще продължи и през следващите месеци.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още