IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономическото възстановяване на Швейцария се ускори в края на 2009 г.

БВП на страната отчете два пъти по-силен от очакваното ръст от 0,7% през четвъртото тримесечие

09:53 | 02.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Икономическото възстановяване на Швейцария се ускори в края на 2009 г.

Икономическото възстановяване на Швейцария се ускори в края на 2009 година, като брутният вътрешен продукт (БВП) на страната нарасна два пъти повече от очакваното през последното тримесечие. За това най-много допринася положителното салдо по търговския баланс и увеличението на потреблението и на капиталовите разходи.

Икономиката на Швейцария нараства с 0,7% спрямо третото тримесечие, когато отчете ръст от 0,5% на тримесечна база. Преди това БВП на страната се свиваше в продължение на 12 месеца, в резултат на което безработицата се повиши до най-високото си ниво за последните 12 години от 4,2%.

Първоначално за третото тримесечие бе обявен ръст на БВП от 0,3%, като тогава икономическият растеж на страната бе подхранен от подобряването на положителното салдо по търговския баланс и от ръста на добавената стойност в сектора на услугите.

Постепенното възстановяване на производствения сектор и износа на страната, както и на потреблението на домакинствата и бизнес инвестициите на фирмите, подкрепи икономиката през втората половина на 2009 г. Това се усети и на пазара на труда, като безработицата в Швейцария отчете първия си спад за последните десет месеца в началото на тази година.

В сравнение с четвъртото тримесечие на 2008 г. икономиката на европейската страна е отчела ръст от 0,6 на сто, като това е първият растеж на годишна база от третото тримесечие на 2008 г. досега.

Въпреки това обаче в рамките на изминалата година БВП на страната се свива с 1,5% на годишна база. Това е най-големият спад от 1975 година насам, стана ясно от данните на Държавния секретариат по икономическите въпроси в Швейцария (SECO).

Швейцарският франк поевтинява с 0,2% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия и към 9:50 ч. българско време двойката USD/CHF се котира при ниво от 1,0809 франка за един долар. Курсът на франка спрямо еврото остава без промяна на ниво от 1,4633 франка за едно евро.

В края на януари агресивна интервенция от страна на Швейцарската централна банка понижи рязко курса на франка спрямо еврото, като той продължава да гравитира около най-ниското си ниво от март 2008 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още