IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай провежда тестове за поскъпване на валутата си?

Местен вестник разкри, че правителството провежда стрес тестове, за да установи евентуалните последици от подобен ход

09:10 | 26.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Китай провежда тестове за поскъпване на валутата си?

Китай провежда стрес тестове в основните експортни сектори, за да се установи до каква степен може да бъде оставена да поскъпне местната валута. Това съобщава китайският вестник 21st Century Business Herald.

Според вестника, който се позовава на източници от засегнатите сектори, резултатите от тестовете ще служат като отправна точка за бъдещата посока на политиката на валутния курс на Китай. Самите тестове били проведени от министерство на търговията и от министерство на индустрията и информационните технологии.

Самото провеждане на тестовете не означава, че Китай непременно ще позволи на валутата си да поскъпне и така да се отговори на натиска върху страната да направи това. На практика от средата на 2008 година валутният курс на юана е фиксиран спрямо долара, което според повечето партньори на страната поставя в изгодни условия китайските износители.

Първоначалните резултати от тестовете, които са били фокусирани върху текстилната индустрия, износителите на обувки и играчки и други ключови сектори показват, че на всяко повишение на валутния курс с един процентен пункт ще се заличава по един процентен пункт от маржа на печлбите.

Това означава, че при поскъпване на юана тези сектори ще бъдат изключително силно засегнати, тъй като те по правило оперират при много ниски маржове на печалбата – 3 до 5 на сто.

Вижте други прогнози за поскъпване на китайската валута

Силният ръст на китайския износ ще засили натиска за поскъпване на юана

Гайтнър: Много вероятно е Китай да промени валутния си курс

Китай може да вдигне курса на юана през март

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още