IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекордни залози за обезценка на турската валута

Политическата криза в страната вече понижи лирата с 2,8% спрямо долара

21:17 | 25.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Рекордни залози за обезценка на турската валута

Инвеститорите залагат, че политическата нестабилност в Турция ще отслаби турската лира повече от която и да е друга валута, съобщава Bloomberg.

Пут-опциите с едномесечен матуритет, които дават право да се продават турски лири срещу долари, се търгуват с 3,4 процентни пункта премия над кол-опциите, даващи право за покупка на лири.

Този спред се е разширил спрямо нивото му отпреди две седмици, когато беше 2,25 пункта, и е най-високият сред всички валути, за които Bloomberg го изчислява.

Турската валута, както и местните акции и облигации, загубиха от стойността си през тази седмица след като арестите на висши военни, обвинени в заговор за преврат, изостриха отношенията между премиера Ердоган и армията.

„Това е неприятна ситуация”, казва Синан Акиман, заместник изпълнителен директор на Garanti Asset Management – третият по големина фонд в Турция, управляващ активи за 4,1 млрд. долара.

Акиман залага на обезценка на лирата и турските акции поради опасения, че политическите борби могат да предизвикат предсрочни избори или да доведат до забрана на партията на Ердоган.

През настоящата седмица лирата вече загуби 2,8% от стойността си до 1,5575 за долар.

Според Бартош Павловски, старши стратег за развиващите се пазари в BNP Paribas SA, турската валута ще се обезцени с 3% до 1,60 лири за долар в обозримо бъдеще.

Кристиан Келер, икономист за развиващите се пазари в Barclays Capital, в свой доклад от вчера пък прогнозира, че лирата ще загуби 8% от стойността си до 1,68 за долар.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още