IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Първоначалната безработица в САЩ с нов ръст

Ситуацията на пазара на труда продължава да се влошава, поръчките на дълготрайни стоки обаче се увеличават

15:53 | 25.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Първоначалната безработица в САЩ с нов ръст

Американските статистически служби поднесоха поредната порция разнопосочни новини за случващото се в икономиката. Редовните данни за пазара на труда показаха изненадващ нов ръст на молбите за помощ при безработица, а индексът на поръчките на дълготрайни стоки отбеляза подобрение.

Броят на подадените молби за помощ при безработица през последната седмица е бил 496 хил., което е с 22 хил. повече спрямо предходната седмица, сочат данните на трудовото министерство. Така първоначалната безработица бележи седмични повишения вече в шест от общо осемте работни седмици на 2010 година, които са отминали.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за спад на броя на подадените молби до 460 хил., предава Market Watch. Четириседмичната средна стойност на молбите за помощ, която е доста по-точен индикатор за състоянието на трудовия пазар, също се повишава. Тя бележи ръст от 6 хил. до 473 750.

Днес стана ясно още, че индексът на поръчките на дълготрайни стоки се е увеличил с 3 на сто през януари, което е най-голямото повишение от юли месец насам. Освен това данните за декември бяха ревизирани нагоре, като се оказва, че през последния месец на миналата година е отчетено повишение не от 1, а от 1,9 на сто.

По-голямата част от повишението през декември се дължи на продукти за гражданската авиация, а ако се премахнат поръчките на транспортни средства, индексът бележи спад от 0,6 на сто.

За момента новините не намират сериозно отражение на валутния пазар, като доларът и еврото се разменят по 1,3480 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още