IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потребителите в еврозоната изпитват все по-голямо недоверие в икономиката

Мрачната картина се допълва от спад в кредитирането за частния сектор през януари

12:22 | 25.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Потребителите в еврозоната изпитват все по-голямо недоверие в икономиката

Днешните данни за състоянието на икономиката в еврозоната не дават особени сигнали за изход от кризата. Те показват спад на потребителското доверие и ограничаване на кредитирането за частния сектор, а това са два от ключовите елементи за стабилизиране и по-устойчиво развитие.

Според публикуваните данни на Европейската комисия индикаторът, измерващ икономическото доверие в еврозоната, се свива минимално от 96,0 на 95,9 пункта. Така се слага край на продължилото десет поредни месеца повишение на показателя.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за нов ръст до 96,7 пункта.

В същото време доверието в индустриалния сектор се подобрява минимално от -14 до -13 пункта през февруари, докато при търговията на дребно има влошаване от -5 пункта през януари до -9 пункта през февруари.

Потребителското доверие пък се влошава с един пункт и от -16 пункта през януари отстъпва до -17 пункта през февруари.

Днес стана ясно още, че кредитирането за компании от частния сектор на еврозоната се е свило с 0,6 на сто през януари на годишна база. Заемите за корпорации извън финансовия сектор пък намаляват с цели 2,7 на сто на годишна база. Като следствие от това широкият паричен агрегат М3 нараства с едва 0,1 на сто на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още