IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке: Лихвите ще останат ниски още доста дълго време

Икономиката на САЩ все още не е застанала стабилно на пътя на възстановяването, смята шефът на Фед

17:50 | 24.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Бернанке: Лихвите ще останат ниски още доста дълго време

Американската икономика все още не е застанала стабилно на пътя на устойчивото икономическо развитие и поради тази причина е необходимо нивото на лихвения процент да остане в близост до нулата.

Това посочи ръководителят на Федералния резерв Бен Бернанке в днешното си изказване пред американските законодатели, предава CNBC. В изказването на специалиста нямаше нищо изненадващо, като то по-скоро обобщи мнения, изказвани от шефовете на Фед през последните месеци.

Силният ръст в края на 2009 година е бил подхранен главно от временни фактори, посочи Бернанке в шестмесечния си доклад за състоянието на икономиката на САЩ и монетарната политика.

„Устойчивото развитие ще зависи от продължаване на растежа на крайното потребление в частния сектор. По отношение на пазара на труда се наблюдават някои позитивни сигнали, но въпреки това той остава доста слаб”, заяви Бернанке.

Той изрично посочи, че основният лихвен процент в САЩ вероятно ще остане на настоящите си рекордно ниски нива за доста дълъг период от време. Въпреки това обаче Бернанке предупреди, че „все някога ще се наложи монетарната политика да бъде затегната”.

Въпреки очакванията, шефът на Фед не предостави подробности за плановете на централната банка за изтегляне на допълнителната ликвидност, налята в американската финансова система.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още