IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнес доверието в Германия отстъпи от 18-месечния си връх

Мениджърите на местните компании очакват икономиката на Германия да продължи да се възстановява след края на зимата

12:18 | 23.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнес доверието в Германия отстъпи от 18-месечния си връх

Оценката на германските компании от сектора на индустрията, търговията и услугите за бизнес средата в страната отстъпи от връхната си точка за последните 18 месеца през февруари. По този начин за първи път през последните десет месеца оценката на немските мениджъри за бизнес средата отчете спад. Все пак те очакват икономиката на Германия да продължи да се възстановява след края на зимата.

Индексът на бизнес климата в Германия, изчисляван от изследователския институт Ifo, се понижи до 95,2 пункта през февруари спрямо 95,8 пункта за предходния месец. Икономистите прогнозираха увеличение на показателя до 96,2 пункта. Индексът на бизнес доверието на базирания в Мюнхен институт Ifo е един от най-важните и следени от икономистите ориентири за състоянието на немската икономика.

Той се изчислява на базата на ежемесечно проучване сред 7 хил. мениджъри на немски компании, които представляват различни сектори на най-голямата европейска икономика. Тяхната оценка за състоянието на средата за правене на бизнес се влошава през февруари, главно заради лошите резултати в сектора за търговия на дребно и едро. Все пак очакванията им за следващите шест месеца се подобряват.

Към 11:55 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3651 долара, като от началото на днешната валутна сесия еврото поскъпва с 0,4% срещу долара. През последните три месеца обаче еврото се е обезценило с 8,5% срещу зелените пари. Причина за това станаха новините около фискалната криза в Гърция, които накараха инвеститорите да се съмняват в стабилността на еврозоната.

Най-голямата икономика в еврозоната отчете ръст от 0,7% през третото тримесечие на 2009 г., след като през предходните три месеца се разрасна с 0,4% на тримесечна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още