IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ниска инфлация в САЩ в началото на годината

Основният индекс на потребителските цени отчете първия си месечен спад от 1982 г. насам

16:34 | 19.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Ниска инфлация в САЩ в началото на годината

Животът в САЩ поскъпна по-малко от очакваното през януари, като цените на потребителските стоки и услуги се повишиха с 0,2% над нивата си от предишния месец. Ако от потребителската кошница обаче се изключат хранителните стоки и горивата, тогава т.нар. основен индекс на потребителските цени отчита спад от 0,1% на месечна база, което е първото му понижение от 1982 г. насам, предаде Bloomberg.

Данните показаха, че опасността от появата на висока инфлация с възстановяването на икономиката на страната засега остава ниска. Понижението на основния индекс на потребителските цени се дължи на по-ниските цени на новите автомобили, облеклото и наемите през януари. Ниската инфлация ще позволи на Федералния резерв да остави лихвените проценти на ниско ниво за по-продължителен период.

Икономистите очакваха потребителските цени в САЩ да се увеличат по-силно с 0,3% спрямо декември, когато се повишиха с 0,2% на месечна база. За основния индекс на потребителските цени се очакваше спад от 0,1% на месечна база. Най-много през януари са се повишили цените на енергийните ресурси – с 2,8%. Цената на суровия петрол скочи от 74,60 долара за барел през декември до 78,40 за януари.

В сравнение с януари 2009 г. цените са скочили с 2,6 на сто, което е по-малко от годишната инфлация от 2,7%, отчетена през декември. Последното проучване на потребителските нагласи относно икономиката на САЩ, проведено от Мичиганския университет през февруари показа, че домакинствата очакват 2,8% годишна инфлация в САЩ през тази година.

Към 16:25 ч. българско време щатският долар поскъпва срещу всички основни валути, като най-бързо се увеличава преднината му спрямо британската лира. Дневната преднина на долара срещу лирата възлиза на 1,5%, като една лира се равнява на 1,5392 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още