IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия смъкна лихвата, но рублата поскъпна

Централната банка понижи лихвения процент за 11-ти път от април насам в опит да насърчи инвестициите

13:22 | 19.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Русия смъкна лихвата, но рублата поскъпна

Централната банка на Русия взе решение да понижи лихвения процент в страната като пореден опит да стабилизира инвестициите. Това обаче не попречи на рублата да поскъпне отново.

Новото ниво на лихвения процент в Русия е на рекордно ниското ниво от 8,5 на сто. Днешната редукция, която е в размер на четвърт процентен пункт, е единадесета от април миналата година насам,

Кампанията по понижение на лихвения процент има за цел да възстанови нивото на инвестициите в страната. През последната година това бе един от основните проблеми на икономиката, която се сви драстично. Безработицата пък надхвърли 9 на сто и все още се задържа на тези нива.

В същото време инфлацията пада силно, което позволява на централната банка да понижава лихвата, съобщава Bloomberg.

Пазарните анализатори се съмняват, че тази редукция на лихвения процент ще се окаже решаваща, след като при предходните 10 не бяха постигнати желаните резултати. Въпреки решението пък рублата поскъпна с 0,3 на сто спрямо долара до 30,1458 рубли за долар.

По-рано тази седмица стана ясно, че Русия ще излезе на международните пазари за пръв път от разрушителната криза от 1998 година. Това ще стане чрез емитиране на еврооблигации, като целта е с набраните средства правителството да може да се бори с очаквания висок бюджетен дефицит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още