IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Студеното време и новото ДДС намалиха продажбите на дребно на Острова

Продажбите на дребно във Великобритания се свиха два пъти повече от очакваното през януари

12:56 | 19.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Студеното време и новото ДДС намалиха продажбите на дребно на Острова

Потребителите във Великобритания продължават да бъдат оскъдни в своите покупки, в резултат на което продажбите на веригите за търговия на дребно в страната се свиват два пъти повече от очакваното през януари. Високата безработица и необичайно студеното време в началото на тази година карат много от домакинствата да отложат или намалят покупките на всякакви стоки от хранителни продукти до мебели.

Индексът, който следи продажбите на търговците на дребно, намалява с 1,2% на месечна база. Средните прогнози на икономистите са били за много по-малък месечен спад от 0,5 на сто. Това е вторият спад на продажбите на дребно за последните три месеца. Най-силно са намалели покупките на стоки за бита – с 13,4% на месечна база, начело с продажбите на електроника и обзавеждане, предаде Bloomberg.

Силно намаляват и продажбите на магазините за хранителни стоки – с 2,4% на месечна база. Това може да се обясни до голяма степен и с рекордното за последните близо 30 години застудяване в началото на януари, което затрудни силно трафика в страната и накара много служители да останат по домовете си. Спадът на покупките на стоки се дължи и на увеличението на ДДС от 15% до 17,5% през януари.

През тази седмица стана ясно, че броят на безработните във Великобритания е стигнал най-високото си ниво за последните 13 години през януари. Молбите за помощи при безработица са се увеличили с 23 500 спрямо декември и вече достигат 1,64 млн. Това е най-високото им ниво от април 1997 г. Лошото състояние на пазара на труда може да застраши икономическото възстановяване на страната.

Великобритания даде и още едно доказателство, че кризата продължава да тегне над икономиката. През януари разходите на правителството надвишават приходите с цели 4,3 млрд. лири, като това е първият януарски бюджетен дефицит от 1993 г. Януари е сред силните месеци за приходната част на бюджета, защото тогава се събира голяма част от данъците и се формира около 10% от годишния данъчен приход на правителството.

Към 12:50 ч. българско време британската лира поевтинява с 1% срещу щатския долар, като една лира се разменя срещу 1,5773 долара. Лирата поевтинява за трети пореден ден, а от началото на седмицата е изгубила близо 2% от стойността си спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още