IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатската икономика ще продължи да расте през първото полугодие на 2010 г.

Индексът на водещите индикатори, който предсказва посоката на икономиката, се повиши за десети пореден месец

18:36 | 18.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Щатската икономика ще продължи да расте през първото полугодие на 2010 г.

Индексът на водещите индикатори в САЩ, който е добър ориентир за развитието на икономиката през следващите шест месеца, се повиши за десети пореден месец през януари. Това е добра новина за щатската икономика, защото предвещава ръст на брутния вътрешен продукт на страната през първата половина на тази година.

Икономическият барометър се увеличи с 0,3% през януари, след като през декември нарасна с 1,2% на месечна база, а през ноември отчете месечен ръст от 1,1%. Очакванията на пазарните анализатори бяха за двойно по-голямо увеличение от 0,6%. Показателят се изчислява бизнес организацията с идеална цел Conference Board.

Повишението на индекса се дължи най-много на подобряването на състоянието на финансовите пазари и на увеличаването на активността в производствения сектор. Нарастването на потребителското доверие и на броя на издадените разрешителни за строеж също допринасят за неговия ръст, но в по-малка степен през последните месеци.

През последните шест месеца индексът на водещите индикатори в САЩ се е повишил с 9,8% на годишна база.

Днес излязоха и данните за активността във фабричния сектор на територията на Филаделфийския клон на Федералния резерв. Индексът на бизнес активността там нарасна повече от очакваното до 17,6 пункта през февруари спрямо 15,2 пункта за януари. Стойността му остава в оптимистичната зона над 0 пункта за седми пореден месец, което сигнализира за растеж на производството.

Щатският долар поевтинява с 0,2% срещу еврото от началото на днешната валутна сесия и към 18:35 ч. българско време двойката EUR/USD се котира при ниво от 1,3626 долара за евро. През последните три месеца щатската валута успя да поскъпне с 8,5% спрямо еврото главно заради фискалната криза в Гърция и притесненията за стабилността на еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още