IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рязък спад на долара след данни за безработицата в САЩ

Първоначалната безработица и производствената инфлация в страната се увеличават

17:05 | 18.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Рязък спад на долара след данни за безработицата в САЩ

Броят на американците, които са останали без работа и са подали молби за помощи при безработица, се увеличи неочаквано през изминалата седмица. Това показва, че възстановяването на пазара на труда в най-голямата икономика в света ще бъде трудно и продължително. Междувременно стана ясно, че цените на ниво производител са се увеличили много повече от очакваното през януари.

Броят на новите молби за помощи при безработица в САЩ е нараснал с 31 хил. до 473 хил. в рамките на седемте дни до 13 февруари, предаде Bloomberg. Пазарните анализатори очакваха те да намалеят до 438 хил. спрямо първоначално обявената за предходната седмица стойност от 440 хил. Това бе най-ниското ниво на т. нар. първоначална безработица в САЩ от началото на тази година.

Броят на трайно безработните американци остава без промяна за седмицата до 6 февруари. Общо 4,56 млн. души са получавали социални помощи заради безработица в рамките на седмицата до 6 февруари. В началото на февруари стана ясно, че още 20 хил. работни места в САЩ са били закрити през януари, но заради промяна в методологията безработица в страната се понижи до 9,7%.

Отделни данни на правителството днес показаха, че цените на ниво производител в САЩ нарастват два пъти повече от очакваното с 1,4% на месечна база през януари. Това се дължи на поскъпването на енергийните ресурси, транспортните услуги и фармацевтичните продукти. Производствената дефлация се ускорява до 4,6% на годишна база, което също надмина пазарните очаквания.

Ако се изключат по-нестабилните цени на хранителните продукти и енергийните ресурси, индексът на цените на ниво производител отчита ръст от 0,3% на месечна и 1% на годишна база. Този показател е един от най-важните ориентири за инфлацията, защото когато разходите на производителите за стоки и услуги нарастват, те обикновено прехвърлят това увеличение на потребителите.

Курсът на долара спрямо еврото се понижи рязко след лошите данни за увеличението на първоначалната безработица през изминалата седмица. Към 17:00 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3628 долара спрямо курс от 1,3582 два часа по-рано. От началото на днешната валутна сесия щатският долар отстъпва с 0,2%, но за последните три месеца с поскъпнал с 8,5% срещу еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още