IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Колебание в икономическите очаквания на инвеститорите за Швейцария

Финансовите анализатори смятат, че основният лихвен процент в страната няма да се промени през следващите шест месеца

13:59 | 18.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Колебание в икономическите очаквания на инвеститорите за Швейцария

Прогнозите на професионалните инвеститори и финансовите анализатори в Швейцария за бъдещето на икономиката на страната се влошиха през февруари. Това показа индексът на икономическите очаквания на изследователския институт ZEW и швейцарската банка Credit Suisse, който се понижи за трети път през последните четири месеца.

Стойността на икономическия барометър намалява до 52,5 пункта през февруари в сравнение с 56,2 пункта през януари и 54 пункта през декември. По този начин показателят се приближи значително до прага от 50 пункта, който разделя позитивните от негативните нагласи на инвеститорите и финансовите експерти за перспективите пред икономиката.

Индексът, който следи оценката им за сегашното й състояние, се понижава значително. Стойността му пада с 8,6 пункта до -35,7 пункта през февруари.

Общо 83,3% от интервюираните експерти очакват, че основният лихвен процент в Швейцария няма да се промени през следващите шест месеца, като делът им продължава да се увеличава през последните месеци заради несигурните перспективи пред световната икономика и износа, който генерира 50% от брутния вътрешен продукт на Швейцария.

Швейцарското правителство вдигна прогнозата си за растежа на икономиката през 2010 г. и вече очаква растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) от 0,7% вместо предишната прогноза за увеличение от 0,4%. Средногодишната инфлация се очаква да възлезе на 0,8%, като финансовите анализатори очакват тя да се стабилизира около това ниво.

Проучването на икономическите нагласи на инвеститорите и финансовите експерти в Швейцария се провежда всеки месец от Центъра за европейски икономически изследвания (ZEW) в сътрудничество с втората по големина швейцарска банка Credit Suisse. Той е сред водещите индикатори за състоянието на икономиката на страната.

Швейцарската икономика излезе от кризата през третото тримесечие на 2009 г., като брутният вътрешен продукт на страната нарасна с 0,3% спрямо предходните три месеца. Централната банка на Швейцария обаче реши да остави основния лихвен процент на рекордно ниското му ниво от 0,25% за десети пореден месец през декември.

Безработицата в страната достигна рекордно високото за последните близо 12 години ниво от 4,2% през декември.

Към 13:55 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4655 швейцарски франка. През последните три месеца швейцарският франк е поскъпнал с 3 на сто спрямо единната валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още