IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Първи месечен дефицит на Острова през януари от 17 години

През традиционно силния за приходната част на бюджета месец разходите са се оказали повече от приходите

12:03 | 18.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Първи месечен дефицит на Острова през януари от 17 години

Великобритания даде поредното доказателство, че кризата продължава да тегне над икономиката. Това се вижда от данните за бюджета през януари, които показват първи дефицит за този месец от годината от 1993 година насам.

Разходите на правителството през първия месец на годината надвишават приходите с цели 4,3 млрд. лири, показват данните на националната статистика. Предварителните очаквания на анализаторите бяха приходите да са по-малко от разходите с 2,6 млрд. лири.

Януари традиционно е от най-силните месеци за приходната част на бюджета. Тогава се събират голяма част от данъците и се формира около 10 на сто от цялостния приход на правителството.

Стартирането на годината с подобен дефицит е доста обезпокояващо. Данните потвърждават очакванията на финансовото министерство, че през тази година бюджетният дефицит ще набъбне до 12,6 на сто от брутния вътрешен продукт. Това би било най-високото ниво на показателя в следвоенната история на страната.

Проблемите на бюджета по всяка вероятност ще се отразят силно на предизборната борба, която предстои в страната. През юни в страната предстоят парламентарни избори, като за момента управляващите лейбъристи изостават в проучванията на обществените нагласи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още