IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Япония няма нови мерки, с които да отговори на дефлационния натиск

Централната банка попадна под натиск от страна на правителството, че не полага необходимите мерки за борба с дефлацията

11:50 | 18.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Япония няма нови мерки, с които да отговори на дефлационния натиск

Централната банка на Япония не предлага отговор на зачестилите критики от страна на правителството, че институцията не води достатъчно агресивна борба срещу дефлацията в страната.

Финансовият министър на страната Наото Кан отправи поредната си критика, посочвайки, че инфлация от 1 на сто е абсолютният минимум, необходим за поддържане на ценова стабилност. Именно тази стабилност убягва вече девет от последните десет години от развитието на страната, предава CNBC.

“Шансовете на Япония да излезе от дефлационната спирала и да премине към устойчиво развитие остават много ниски. Централната банка е изключително пасивна и няма добра визия за това как да се справи с дефлацията. Това е разочароващо“, смята Дариуш Ковалчук, анализатор в SJS Markets в Хонконг.

В днешното становище на централната банка за развитието на икономиката например се казва, че институцията е твърдо решена да се бори с дефлацията. Инструменти за тази борба обаче отново не бяха представени.

През декември основният индекс на потребителските цени в Япония отбеляза спад от 1,3 на сто на годишна база. Това бе десети пореден спад на показателя. Дефлаторът на БВП, който пък е по-широк измерител за изменението на цените в икономиката, се понижи с рекордните 3 на сто през последното тримесечие на миналата година.

Към момента основният лихвен процент в Япония е едва 0,1 на сто, което оставя на централната банка твърде малко конвенционални средства за борба с дефлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още