IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията във Великобритания скочи до 3,5% през януари

Инфлацията в страната е вече по-висока от заложения от Английската централна банка таван от 3%

12:27 | 16.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията във Великобритания скочи до 3,5% през януари

Животът във Великобритания продължи да поскъпва с бързи темпове през януари, като инфлацията в страната стигна 3,5% на годишна база. Това е най-високото й ниво за последните 14 месеца. 

По този начин инфлацията вече е по-висока от заложения от Английската централна банка таван от 3%. Поради това ще се наложи нейният гуверньор Марвин Кинг да обясни в публично писмо до британското правителство защо това се е случило.

Силният ръст на индекса на потребителските цени през януари може да се обясни отчасти с вдигането на ДДС от 15% на 17,5% през миналия месец.

Според Марвин Кинг високата инфлация през януари не е повод за притеснение. Той смята, че цените на потребителските стоки и услуги ще тръгнат надолу през идните месеци заради заниженото потребление на домакинствата и високата безработица в страната.

През февруари Английската централна банка остави основния лихвен процент на рекордно ниското ниво от 0,5% и продължи с програмата за изкупуване на държавни ценни книжа за 200 млрд. британски лири. Великобритания излезе от рецесия през последното тримесечие на 2009 г., след като икономиката отчете анемичен ръст от 0,1% на тримесечна база.

Пазарните анализатори очакваха инфлацията на Острова да се ускори до 3,5 на сто през януари. Спрямо декември цените на стоките и услугите в потребителската кошница отчитат спад от 0,2%.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва влиянието на по-нестабилните цени на хранителните стоки, енергийните ресурси, алкохолните напитки и тютюневите изделия, отчита ръст от 3,2% на годишна база.

Другият важен измерител на инфлационното равнище в страната – индексът на цените във веригите за търговия на дребно, се повишава с 3,7% на годишна база. За сравнение през декември той се повиши с 2,4% спрямо същия месец на 2008 г.

Към 12:20 ч. българско време една британска лира се разменя срещу 1,5689 долара, като от началото на днешната валутна сесия лирата напредва с 0,2 на сто. През последните 12 месеца британската лира е поскъпнала с близо 9% спрямо долара и с 3% спрямо еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още