IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

От еврозоната прогнозират 1% ръст на икономиката през тази година

Еврозоната бе силно засегната от икономическата криза през миналата година, като съвкупният брутен вътрешен продукт на 16-те страни се сви с 4%

11:18 | 16.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
От еврозоната прогнозират 1% ръст на икономиката през тази година

Икономиката на еврозоната ще нарасне с около 1% през тази година, прогнозира председателят на групата на 16-те страни от еврозоната Жан-Клод Юнкер, който допълни, че растежът на техния брутен вътрешен продукт (БВП) през тази година ще бъде крехък, предаде BBC.

Еврозоната бе силно засегната от икономическата криза през миналата година, като съвкупният брутен вътрешен продукт на 16-те страни се сви с 4%. Това е най-силният му спад, откакто еврото бе въведено като единна валута през 1999 г.

Жан-Клод Юнкер, който е министър-председател на Люксембург, заяви, че засега еврозоната няма да разкрива повече информация относно предвидените мерки за подкрепа на Гърция.

В началото на тази седмица започна срещата на финансовите министри на еврозоната, която е посветена на кризата с бюджетния дефицит на Гърция.

Те са взели решение управителят на Португалската централна банка Витор Мануел Рибейро Констанцио да бъде номиниран за заместник-председател на Европейската централна банка (ЕЦБ). Той вероятно ще наследи Лукас Пападемос като заместник-председател на ЕЦБ през май.

Аксел Вебер вероятно ще наследи сегашния президент на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, очакват икономисти. Аксел Вебер е президент на централната банка на Германия и участва в Управителния съвет на ЕЦБ, който определя паричната политика на еврозоната.

Към 11:10 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3660 долара, като от началото на валутната сесия еврото поскъпва с 0,5%.

Новината за разследване за деривативни сделки на гръцкото правителство с американски инвестиционни банки смъкна еврото до деветмесечно дъно спрямо долара в края на вчерашната валутна сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още