IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

15% безработица, ако Великобритания бе въвела еврото през 1998 г.

Според CEBR много от страните в еврозоната са пострадали от въвеждането на еврото

15:38 | 15.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
15% безработица, ако Великобритания бе въвела еврото през 1998 г.

Безработицата във Великобритания щеше да е двойно по-висока и рецесията би била много по-дълбока, ако страната бе въвела еврото преди 11 години. Това смятат икономистите от британския Център за икономически и бизнес проучвания (CEBR), цитирани от Bloomberg.

Според тях брутният вътрешен продукт (БВП) на страната щеше да се свие със 7% през миналата година, а безработицата щеше да е на ниво от 15% в момента, ако страната бе приела единната валута. Това заяви главният изпълнителен директор на CEBR Дъглас МакУилямс.

Съгласно предварителните данни икономката на Великобритания отчете спад от 4,8% през 2009 година, а безработицата през ноември бе 7,8%. Това е по-ниско от равнището на безработица в САЩ и 16-те страни от еврозоната, което възлезе на 10 на сто.

Финансовият министър на Великобритания Гордън Браун реши през 1998 г. страната да запази своята валута, след като направи оценка на предимствата и недостатъците от влизането в еврозоната. В момента Гордън Браун е премиер на Великобритания.

Според CEBR много от страните в еврозоната са пострадали от въвеждането на еврото. Ниският основен лихвен процент в еврозоната е насърчил правителствата на страните, които имат много големи разходи, да вземат назаем големи суми и така Испания и Ирландия са натрупали голям бюджетен дефицит.

Според CEBR те са най-впечатляващите примери, следвани от Португалия и Гърция. Те са прекалили с външното финансиране заради ниските лихвени проценти, които са били възможни само благодарение на строгата фискална дисциплина на Германия, която е най-голямата европейска икономика.

Стойностите на лихвените проценти обаче са били твърде ниски за четирите периферни страни, имайки предвид техните икономически обстоятелства.

От началото на днешната валутна сесия курсът на британската лира спрямо долара остава почти без промяна на ниво от 1,5674 долара за лира към 15:35 ч. българско време. Междувременно еврото поевтинява леко с 0,1% до 1,3604 долара за едно евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още