IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Виетнам девалвира валутата си за втори път от ноември

Централната банка извърши операции за понижаване на стойността на донга с 3,4%

12:35 | 11.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Виетнам девалвира валутата си за втори път от ноември

Виетнам извърши втора интервенция на валутните пазари от ноември насам, като този път девалвира валутата си с 3,4 на сто срещу американския долар. Така от днес един долар се разменя за 18 544 донга, след като до вчера курсът беше 17 941 донга за долар.

През ноември централната банка отново девалвира местната валута, като понижи стойността й с 5 на сто, припомня Dow Jones Newswires.

Според анализатори този ход се дължи на влошаващото се състояние на бюджета заради увеличаващия се търговски дефицит. Това се случва на относително добро представяне на виетнамската икономика през 2009 година, като според оценките на Световната банка в страната е бил постигнат ръст от 5,5 на сто.

Във Виетнам е въведена интересна мярка, която да противодейства на натрупването на долари и повишаването на американската валута в обращение. Централната банка е определила максимален размер на лихвата по доларовите депозити в банките от други финансови институции на 1 на сто.

Замисълът на това е да има по-висок стимул парите да се държат в местна валута, а не да се натрупват спестявания в долари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още