IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фед преговаря с фондове на паричния пазар за изтеглянето на 1 трлн. долара

Взаимните фондове на паричния пазар в САЩ управляват около 3,2 трлн. долара и имат по-големи възможности от първичните дилъри

10:21 | 11.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Фед преговаря с фондове на паричния пазар за изтеглянето на 1 трлн. долара

Федералният резерв води преговори с взаимни фондове на паричния пазар в САЩ, които да помогнат за изтеглянето на повече от 1 трлн. долара от финансовата система през тази година. Според източник, започнат с преговорите и пожелал да запази анонимност, ръководството на централната банка на САЩ се приготвя за първото увеличение на основния лихвен процент от юни 2006 г., пише Bloomberg.

Федералният резерв се е обърнал за помощ именно към взаимните фондове на паричния пазар, защото те управляват средства за около 3,2 трлн. долара. В същото време 18-те първични дилъри на ценни книжа, които търгуват директно с Федералния резерв, имат ограничен капацитет от около 100 млрд. долара, коментира Джоузеф Абейт, който е пазарен стратег в инвестиционната банка Barclays Capital.

Взаимните фондове на паричния пазар може да приветстват възможността да търгуват директно с Фед, след като финансовата криза намали възможностите за инвестиране в сигурни активи. Това намира израз в ниските лихвени проценти по краткосрочните американски държавни ценни книжа. Това е знак на доверие и интерес от страна на инвеститорите към този актив, който се приема за почти безрисков.

Вчера председателят на Федералния резерв Бен Бернанке представи проект за възможните инструменти, с които може да си послужи, за да изтегли излишната ликвидност, след като икономиката се възстанови. Двата основни инструмента ще бъдат обратните репо споразумения и т. нар. краткосрочни депозити. Те ще позволят на Фед да оказва влияние върху свръхрезервите на търговските банки в САЩ.

Централната банка на САЩ планира да сключи и обратни репо споразумения с двата ипотечни кредитора Fannie Mae и Freddie Mac. Говорителите на двете правителствено-спонсорирани ипотечни банки обаче са отказали да коментират дали това е вярно. Фед е изкупил обезпечени с ипотечни заеми ценни книжа за 1,25 трлн. долара и държавни ценни книжа за 300 млн. долара през последните 18 месеца.

Затягането на паричната политика на Фед ще започне с увеличение на лихвения процент, който се плаща на търговските банки за свръхрезервите, които държат при централната банка. Той се нарича дисконтов лихвен процент и може да приеме функцията на основен лихвен процент в САЩ за известно време през тази година. В момента тази роля играе лихвения процент, по който търговските банки си отдават една на друга като заем за една нощ своите свръхрезерви, държани при Федералния резерв.

Щатският долар поевтинява с 0,3% спрямо еврото днес и към 10:10 ч. българско време двойката EUR/USD се котира при ниво 1,3778 долара за едно евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още