IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Френската и италианската индустрия се свиват неочаквано през декември

Данните загатват за забавяне на икономическото възстановяване на еврозоната през тази година

11:49 | 10.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Френската и италианската индустрия се свиват неочаквано през декември

Френското индустриално производство неочаквано отчете спад през декември, след като търсенето на фабрични стоки остана занижено, въпреки че страната преодоля рецесията през второто тримесечие на 2009 г. Франция е втората по големина икономика в еврозоната след Германия.

Продукцията на мините, фабриките и компаниите за комунални услуги намалява с 0,1% спрямо ноември, когато се увеличи с 0,6% главно заради производството на автомобили. Това изненада икономистите, които очакваха ръст на индустриалното производство от 0,5%, предаде Bloomberg.

Френската икономика нарасна с по 0,3% през второто и третото тримесечие на 2009 г. В края на тази седмица се очаква първоначалната оценка за брутния вътрешен продукт на страната за последните три месеца на миналата година, които според анализатори ще покажат ръст от 0,5 на сто.

Изтеглянето на стимулите на правителството и високата безработица може да забавят икономическото възстановяване на страната тази година. Френското индустриално производство не се е възстановило напълно от кризата и засега остава с 2,3% под нивата си от декември 2008 г.

Ако се вземе само фабричното производство, то отчита спад от 0,6% на месечна и 2% на годишна база.

Декември донесе неочакван спад и на италианската индустрия в размер на 0,7% на месечна и 5,6% на годишна база. Това се дължи на силния спад в производството на енергия и оборудване. Индустриалното производство в Италия се е свило със 17,5% на годишна база за цялата 2009 г.

Това е най-силното понижение в рамките на една календарна година, откакто статистиката започва да се води през 1991 г.

Към 11:40 ч. българско време еврото поевтинява с 0,2% спрямо щатския долар, като двойката EUR/USD се котира при ниво от 1,3767. За последните три месеца единната валута се е обезценила с над 8% главно заради притесненията на финансовите пазари за бюджетния дефицит на Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още