IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силният ръст на китайския износ ще засили натиска за поскъпване на юана

Износът на стоки се увеличава с 21% на годишна база през януари, а вносът записва рекорден ръст от 85,5 на сто

09:49 | 10.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Силният ръст на китайския износ ще засили натиска за поскъпване на юана

Износът на стоки от Китай скочи с 21% на годишна база през януари, а междувременно вносът отчете рекорден ръст от 85,5 на сто. Това ще даде допълнителен аргумент на основните търговски партньори на азиатската страна да засилят своя натиск върху китайското правителство да повиши курса на китайската валута, предаде Bloomberg.

Заради силния скок на вноса търговският излишък на страната се свива до 14,17 млрд. долара, съгласно данните на китайското митническо бюро. Увеличението на износа на Китай през януари е най-голямото от септември 2008 г., или два месеца, след като страната спря поскъпването на юана, като фиксира курса му към долара.

Възстановяването на износа, който е основен двигател на китайската икономика, ще се приеме като знак, че правителството вече няма нужда да защитава местните износители чрез фиксирания курс на юана. Според властите обаче Китай все още не може да си позволи поскъпване на юана, защото перспективите пред икономиката са несигурни.

Пазарните анализатори очакваха още по-силно увеличение на китайския износ с 28% на годишна база през януари, след като през декември той отчете годишен ръст от 17,7 на сто. Стойността на износа се понижава с 5,5% на месечна база, а вносът отчита спад от 0,9 на сто спрямо декември.

През миналата година Китай изпревари Германия, превръщайки се в най-големия износител на стоки в света. През 2007 г. икономиката на Китай надмина тази на европейската страна, нареждайки се на трето място след САЩ и Япония. Освен това през 2009 г. Китай стана най-големият кредитор на САЩ, като измести Япония, а пазарът на ценни книжа в страната стана втори по големина в света след щатския.

Китайската централна банка вдигна изискването за минималните задължителни резерви за големите банки в страната, както и доходността по държавните ценни книжа, за да ограничи кредитирането в началото на тази година.

Междувременно правителството предприе мерки, за да ограничи притока на спекулативен капитал в Китай, който може да доведе до надуването на цените на недвижимите имоти и финансовите активи и да дестабилизира бързо растящата икономика на страната.

Брутният вътрешен продукт на азиатската страна се очаква да нарасне с 9,5 на сто през тази година, след като правителството взе мерки за увеличаване на вътрешното потребление.

Икономическият растеж на Китай се ускори до 10,7% през последното тримесечие на 2009 г., което е най-бързото темпо от началото на финансовата криза през 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още