IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търговският дефицит на Великобритания с първи годишен спад от 1997 г.

През миналата година вносът и износът намаляват с рекордно бързи темпове за последните 50 години

12:09 | 09.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Търговският дефицит на Великобритания с първи годишен спад от 1997 г.

Търговският дефицит на Великобритания се е разширил до 7,3 млрд. паунда през декември спрямо 6,8 млрд. паунда за ноември. Износът се увеличава с 0,1% на месечна база през декември, но повишението на вноса е по-голямо и възлиза на 0,3% спрямо ноемврийската му стойност, предаде Ройтерс.

Стойността на отрицателното салдо по търговския баланс на Великобритания в края на декември е най-високата за последните 11 месеца и се дължи на увеличения внос от страни извън Европейския съюз. Пазарните анализатори очакваха спад на дефицита до 6,8 млрд. паунда.

Междувременно положителното салдо от търговията с услуги се повишава до 4 млрд. паунда спрямо 3,9 млрд. паунда за ноември. По този начин крайното салдо от търговията със стоки и услуги за декември е положително и възлиза на 3,3 млрд. паунда спрямо 2,9 млрд. паунда за ноември.

Търговският дефицит със страните от ЕС и този със страните от останалия свят почти се изравнява като стойност през декември, след като вносът на стоки от държави извън ЕС нараства със 7,6% на месечна база, което е най-бързото темпо на увеличение от март 2005 година насам.

Силно се увеличава вносът на петрол, петролни продукти и летателни апарати.

Данните на Британския статистически офис показаха още, че търговският дефицит на страната възлиза на 81,9 млрд. паунда за цялата 2009 г. Това е с 11,5 млрд. по-малко в сравнение с предишната година и първото понижение на дефицита на годишна база от 1997 г.

Данните показаха още, че вносът и износът на Великобритания намаляват с рекордно бързи темпове за последните 50 години. Износът се свива с 9,5% на годишна база в рамките на цялата 2009 г., а вносът – с 10,3 на сто.

Към 12:00 ч. българско време едно евро се разменя срещу 0,8807 британски лири, като от началото на днешната валутна сесия лирата отстъпва с 0,6 на сто. По-рано днес стана ясно, че ниските температури и обилните снеговалежи на Острова са оказали натиск върху търсенето и предлагането на пазара на имоти, както и върху продажбите на дребно през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още