IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доверието на инвеститорите в бизнес средата в еврозоната се разклати

Индексът на инвеститорското доверие отчете първия си спад за последните седем месеца през февруари

13:44 | 08.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Доверието на инвеститорите в бизнес средата в еврозоната се разклати

Очакванията на инвеститорите в еврозоната за бъдещите бизнес условия в Европа се влошиха за първи път за последните седем месеца, след като се появиха първите признаци за забавяне на икономическото възстановяване. Междувременно техният негативизъм относно настоящата икономическа ситуация на Стария континент отново започна да се влошава през февруари.

Индексът на инвеститорското доверие в еврозоната се понижи до -8,2 пункта през февруари спрямо -3,7 пункта за януари. Това е първото понижение на барометъра на икономическото доверие от юли 2009 г/, показаха данните на базирания в Германия изследователски институт Sentix. Те изненадаха анализаторите, които очакваха увеличение на индекса до -2,3 пункта.

Третото тримесечие сложи край на рецесията в еврозоната, след като брутният вътрешен продукт на 16-те страни, въвели еврото, се свиваше в рамките на 15-те месеца преди това. Предварителните данни за брутния вътрешен продукт на Германия, Франция, Италия и еврозоната за четвъртото тримесечие на 2009 г. ще бъдат публикувани този петък и се очаква да покажат растеж.

Проучването на института Sentix е проведено в началото на февруари сред около 3 хил. професионални инвеститори от еврозоната. То показа, че индексът на очакванията им за бъдещата икономическа обстановка се е понижил от 11,25 пункта за януари до 3,75 пункта за февруари. Оценката им за сегашната бизнес среда се понижава от -17,5 пункта до -19,5 пункта.

Темпът на нарастване на сектора на услугите в Европа се забави в началото на тази година. Продажбите на дребно отчетоха нулев ръст през декември и спад през ноември, а безработицата се повиши до 10%. Освен това инвеститорите са загрижени за растящия бюджетен дефицит на Гърция, който понижи значително курса на еврото през последните два месеца.

Еврото поскъпва с близо 0,4% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия. Към 13:25 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3692 щатски долара. От началото на тази година единната валута се е обезценила с близо 5 на сто спрямо долара, а изминалата седмица й донесе четвърта поредна седмична загуба срещу щатския долар и йената. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още