IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Безработицата в Швейцария с първи спад от март 2008 г.

В края на януари в страната е имало 175 765 безработни лица, а безработицата е на ниво от 4,1%

10:21 | 08.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Безработицата в Швейцария с първи спад от март 2008 г.

Равнището на безработица в Швейцария неочаквано се понижи през януари, след като икономиката на страната излезе от кризата през третото тримесечие на 2009 г. и се очаква да расте през тази година. Това е първото понижение от март 2008 г. насам и показва, че постепенното възстановяване на икономиката дава своето отражение и върху пазара на труда в страната, предаде Ройтерс.

Коригираните със сезонните колебания данни на Държавния секретариат по икономически въпроси (SECO) показаха, че нивото на безработица пада до 4,1% през януари спрямо 4,2% през декември. Икономистите очакваха то да се повиши до 4,3% и да продължи да расте, за да достигне своя пик по-късно през тази година. В края на януари в страната е имало 175 765 безработни лица.

Швейцарската централна банка вече започна да изтегля част от програмите си за подкрепа на икономиката, като пазарните анализатори очакват и леко повишение на основния лихвен процент в страната през втората половина на тази година.

Прогнозите на монетарната институция сочат за икономиката ръст на брутния вътрешен продукт на Швейцария от 0,5-1% през тази година. За изминалата година се очаква икономически спад от 1,6 на сто. Председателят на Швейцарската централна банка Филип Хилдебранд обаче предупреди, че умерено оптимистичните икономически прогнози остават твърде несигурни на този етап.

В края на миналата седмица рядко агресивна интервенция от страна на централната банка понижи рязко курса на швейцарската валута спрямо еврото до най-ниското му ниво от март 2008 г. досега. Към 10:15 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4688 франка, като от началото на днешната валутна сесия франкът поевтинява с 0,2%, след като поевтиня с през 2,4% миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още