IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Още 20 хил. работни места съкратени в САЩ през януари

Нивото на безработица обаче се понижи от 10% на 9,7% заради промяна в методологията на нейното изчиславане

15:54 | 05.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Още 20 хил. работни места съкратени в САЩ през януари

Американските работодатели са съкратили още 20 хил. служители, които са били ангажирани в неселскостопанските отрасли на икономиката. Това поднесе неприятна изненада на финансовите пазари, които очакваха, че януари ще обърне негативната тенденция на пазара на труда и броят на работните места ще се повиши.

Нивото на безработица в най-голямата икономика на света обаче се е понижило изненадващо до 9,7% през януари спрямо 10% за декември. Това обаче се дължи на промяна в методологията на нейното изчисление, което води до значителна ревизия на досегашните исторически данни за пазара на труда в САЩ.

В края на януари общо 14,8 млн. души в САЩ са били безработни, а от тях 6,3 млн. души са трайно безработни. 

Съгласно новата методология на Бюрото по трудова статистика в САЩ, от началото на рецесията в страната през декември 2007 г. до края на януари 2009 г. общо 8,4 млн. работни места са били закрити в неселскостопанските отрасли на икономиката.

Анализаторите очакваха, че безработицата в САЩ ще остане на ниво от 10% за трети месец през януари, а броят на работните места в неселскостопанските отрасли на икономиката ще се увеличи с 10 хил. През декември щатската икономика е заличила 150 хил. работни места, а не както бе обявено първоначално 85 хил.

Днешните данни показаха още, че средното почасово заплащане нараства с 0,3% на месечна и 2,5% на годишна база до 18,89 долара за час през януари. Заетостта намалява най-много в строителния и транспортния сектор, докато почасовата заетост в сектора на услугите и в търговията на дребно расте.

По-рано днес стана ясно, че безработицата в северната съседка на САЩ – Канада, се е понижила неочаквано до 8,3% през януари, след като икономиката е разкрила 43 хил. нови работни места.

След новината за понижението на заетостта в щатската икономика доларът отстъпи леко спрямо еврото. Към 15:45 ч. българско време двойката EUR/USD се котира при ниво от 1,3722 долара за евро спрямо курс от 1,3688 един час по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още