IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Немската индустрия се свива, френският търговски дефицит също

В индустриалния сектор се създава близо една четвърт от брутния вътрешен продукт на Германия

14:34 | 05.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Немската индустрия се свива, френският търговски дефицит също

Немското индустриално производство изненадващо се сви през декември главно заради спада в производството на строителни и инвестиционни стоки, каквито са машините, съоръженията, транспортните средства и електронното оборудване.

Индексът, който следи продукцията на мините, фабриките и компаниите за комунални услуги в най-голямата европейска икономика, падна с 2,6% на месечна база. Това е най-силното му месечно понижение от февруари 2009 г. насам.

Икономистите очакваха немската индустрия да нарасне с 0,6% спрямо ноември, когато отчете ръст от 0,7% на месечна база. В сравнение с декември 2008 г. индустриалното производство на Германия се е свило силно със 7,1 на сто.

В индустриалния сектор се създава близо една четвърт от брутния вътрешен продукт на Германия. Той нарасна с 0,7% през третото тримесечие на 2009 г. и с 0,4% през второто, когато страната излезе от продължилата една година рецесия.

За това помогнаха мерките за стимулиране на икономиката на коалиционното правителство на канцлера Ангела Меркел на обща стойност 85 млрд. евро.

Данните показаха още, че фабричното производство на Германия се свива с 2,8% на месечна база. Производството на инвестиционни стоки намалява с 3,4%, това на енергия се свива с 0,2%, а продукцията в строителния сектор пада с 2,6%.

Отделни данни на френския статистически офис показаха, че търговският дефицит на страната се е свил през 2009 г. спрямо рекордните нива, които достигна през 2008 г. заради поевтиняването на енергийните суровини и намаляването на вноса.

Отрицателното салдо по търговския баланс на Франция възлиза на 43,03 млрд. евро за цялата 2009 г. в сравнение с търговски дефицит от 55,14 млрд. евро за 2008 г.

Бюджетният дефицит на втората по големина икономика в Европа обаче е набъбнал до 138 млрд. евро в края на 2009 г. спрямо 56,3 млрд. евро за предишната година.

Това лесно може да се обясни с големите разходи на правителствата на развитите страни през миналата година за насърчаване на потреблението и стабилизиране на финансовата система.

Еврото поевтинява за трети пореден ден, като губи 0,1% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия. От края на ноември досега единната валута се е обезценила с 9,4% спрямо долара. Към 14:00 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3708 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още