IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Работната ръка в САЩ става все по-ефективна и евтина

Производителността на работната ръка в САЩ се повиши с 6,2% през последното тримесечие на 2009

16:23 | 04.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Работната ръка в САЩ става все по-ефективна и евтина

Производителността на работната ръка в САЩ продължава да расте с впечатляващи темпове, а в същото време разходите на американските компании за труд намаляват значително през последните три месеца на 2009 г. и отчитат най-силния си годишен спад за последните седем години в размер на 0,9%.

Ефективността на работната ръка в САЩ, или количеството стоки и услуги, произведени за единица време, нараства за четвърто поредно тримесечие в рамките на периода от октомври до декември. Тя се намира с 6,2% над нивото си от предишните три месеца, когато се повиши със 7,2% на тримесечна база.

Разходите на работодателите за труд намаляват с 4,4% през последното тримесечие на 2009 г., което надмина пазарните очаквания. Броят на отработените часове нараства с 1%, а обемът на произведената продукция се увеличава със 7,2% спрямо третото тримесечие, съгласно правителствените данни.

Производителността и разходите за труд са пряко свързани, защото спадът в производителността на един служител е равносилна на увеличение на неговата заплата.

Междувременно други правителствени данни показаха, че броят на американците, които са подали за първи път молба за помощи при безработица, се е повишил за пета поредна седмица. Той възлиза на 480 хил. души за седмицата до 30 януари, което е с 8 хил. повече в сравнение с предишните седем дни.

Четириседмичната средна стойност на новите молби за помощи при безработица се повишава с близо 12 хил. до 468 750. Тя отразява по-точно тенденциите на пазара на труда, защото изчиства случайните колебания. Добрата новина е, че стойността й се намира с 20% под нивата си от началото на 2009 г.

Новината не оправда прогнозите на пазарните анализатори за намаляване на новите молби за помощи при безработица до 461 хил. спрямо първоначално обявените за седмицата до 23 януари 470 хил. Броят на лицата, които са получавали помощи поне две седмици, на свой ред нараства с 2 хил. до 4,6 млн.

Данните за производителността повишиха курса на долара спрямо еврото до нов седеммесечен връх и към 16:15 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3812 долара. От началото на днешната валутна сесия еврото отстъпва с 0,4%, а от 27 ноември то е поевтиняло с над 8% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още