IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лихвата в еврозоната остава 1% на фона на финансовите трудности в Гърция

Курсът на еврото спрямо долара отстъпи под 1,39 долара за евро, което е най-ниското ниво от юли 2009 г.

15:14 | 04.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Лихвата в еврозоната остава 1% на фона на финансовите трудности в Гърция

Основният лихвен процент в еврозоната остана на ниво от 1% и през февруари, след като падна до тази рекордно ниска стойност през май 2009 г. По-голям интерес сред финансовите пазари буди предстоящото изявление на председателя на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, в центъра на което се очаква да бъдат финансовите затруднения на Гърция, която е член на еврозоната.

Новините около бюджетния дефицит на Гърция разклатиха доверието на инвеститорите в стабилността на еврозоната и допринесоха за поевтиняване на еврото с 8% спрямо долара от края на ноември. Курсът на единната валута спрямо долара падна до седеммесечното дъно днес под 1,39 долара за евро. В 15:30 ч. българско време се очаква пресконференцията на ЕЦБ и Жан-Клод Трише.

Високата безработица в еврозоната и нарастването на инфлацията може да затруднят възстановяването на европейската икономика през тази година, редом с фискалните проблеми на Гърция, Испания, Португалия и Ирландия. Днешните данни за фабричните поръчки в Германия през декември също подчертаха крехкото състояние на европейската икономика.

Тяхната стойност се понижи рязко с 2,3% спрямо ноември, когато отчете силен ръст от 2,7% на месечна база. Икономистите обаче очакваха повишение в рамките на 0,2% на месечна база. Новите поръчки за фабрични стоки са важен индикатор за бъдещата активност в производствения сектор на най-голямата европейска икономика.

Малко по-рано днес Английската централна банка остави основния си лихвен процент на ниво от 0,5% и се въздържа от промени в програмата за изкупуване на държавни ценни книжа за 200 млрд. лири. По-рано през тази седмица централната банка на Австралия неочаквано реши да остави основната лихва в страната непроменена на ниво от 3,75% при очаквано повишение до 4 на сто.

През декември Европейската централна банка (ЕЦБ) направи първата си крачка към затягане на своята парична политика, след като икономиката на еврозоната излезе от кризата през третото тримесечие на 2009 г.. За тази цел ЕЦБ отпусна за последно едногодишни заеми на банките в еврозоната, и то не при срещу фиксиран лихвен процент от 1 на сто, а при пазарен лихвен процент.

Към 15:10 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3848 долара, като еврото поевтинява с 0,3% от началото на валутната сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още