IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Английската централна банка очаквано остави лихвата без промяна

Стойността на програмата за увеличаване ликвидността в британската икономика остава 200 млрд. лири

14:29 | 04.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Английската централна банка очаквано остави лихвата без промяна

Английската централна банка (АЦБ) очаквано остави основната лихва без промяна  през февруари. Ръководството на институцията приключи с програмата за увеличаване на ликвидността в банковата система, както бе запланувало, и остави основния лихвен процент в страната на рекордно ниското му ниво от 0,5%.

Програмата за увеличаване ликвидността в британската икономика стартира през март 2009 г. Нейната първоначална стойност бе 75 млрд. британски лири, но през следващите месеци АЦБ увеличи размера на покупките на държавни ценни книжа, който достигна сумата от 200 млрд. лири през октомври.

Последното тримесечие на 2009 г. сложи официален край на рецесията във Великобритания, но брутният вътрешен продукт на страната записа анемичен ръст от 0,1%. Домакинствата повишиха потребителските си разходи, а темпото, с което намаляваха бизнес инвестициите в страната, се забави.

Състоянието на британската икономика обаче си остава неустойчиво и не е изключено АЦБ да прибегне отново до разхлабване на паричната политика през тази година. За това може да попречи нарастването на потребителските цени, след като годишната инфлация се ускори до 2,9% през декември.

От изявления на банката на нейната интернет страница става ясно, че поскъпването на живота в страната засега не е повод за притеснение, защото се дължи предимно на увеличаването на ставката на ДДС до 17,5% и на по-високите цени на енергийните суровини в сравнение с нивата им от началото на 2009 г.

Според АЦБ либералната парична политика, поевтиняването на британската лира и възстановяването на световната търговия ще подкрепят икономическата активност в страната. Банковото кредитиране обаче може да остане ограничено, което създава риск от забавяне на икономическия ръст през 2010 г.

Освен това необходимостта от овладяване на дефицита в публичния сектор ще принуди правителството да намали своите разходи. Ето защо АЦБ остава сдържана в своята оценка за икономиката и очаква, че тя ще продължи да се възстановява бавно след рекордните шест поредни тримесечия на спад. 

Към 14:20 ч. българско време една британска лира се разменя срещу 1,5869 долара. От началото на деня лирата поевтинява с 0,1% срещу долара, докато курсът на еврото срещу долара падна под 1,39 долара за евро в очакване на лихвеното решение на Европейската централна банка в 14:45 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още