IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британската лира отстъпи след данните за сектора на услугите

Ключовият за британската икономика сектор на услугите забавя темпото на своя ръст през януари

14:32 | 03.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Британската лира отстъпи след данните за сектора на услугите

Британската лира заличи изцяло преднината си спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия след разочароващите данни, които показаха, че секторът на услугите в страната се разраства с по-бавно темпо през януари в сравнение с предишните три месеца.

Секторът на услугите е доминиращ в икономиката на Великобритания и осигурява заетост на по-голямата част от населението. Той е източник на около 76% от брутния вътрешен продукт и заради това неговото възстановяване има ключово значение за британската икономика.

Индексът на бизнес активността в сектора на услугите на Великобритания пада до 54,5 пункта за януари спрямо 56,8 пункта през декември, което бе най-високото му ниво от септември 2007 г. Пазарните очаквания бяха за много по-леко понижение на показателя до 56,6 пункта.

Стойност над 50 пункта е знак за растеж в сектора и колкото е по-висока, толкова по-бързо е темпото на разрастване на активността в сектора.

Малко преди това окончателните данни на пазарния институт Markit показаха, че секторът на услугите в еврозоната също е забавил темпото на своето разрастване през януари. Индексът на бизнес активността там се понижава до 53,7 пункта спрямо 54,2 пункта за декември.

Декемврийската стойност на показателя бе най-високата от ноември 2007 г.

Най-бързо продължава да се възстановява секторът на услугите във Франция, където индексът на бизнес активността възлиза на 56,3 пункта, следван от Германия и Италия. Испания все още изостава, което може да причини повторно забавяне на икономиката през тази година.

Вчера стана ясно, че броят на безработните лица в Испания е прехвърлил 4 млн. души през януари, което не се е случвало в историята на страната. Повечето съкращения през януари идват именно от сектора на услугите, където са били закрити над 100 хил. работни места.

Към 14:30 ч. българско време британската лира отстъпва с 0,1%, след като по-рано днес напредваше с повече от половин процент спрямо щатския долар. Двойката GBP/USD се котира при ниво от 1,5969 спрямо курс от 1,6068 по-рано днес след данните за нарастването на потребителското доверие на Острова през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още