IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Крехкото доверие в британската икономика се завръща

Индексът на потребителското доверие на Nationwide е скочил два пъти за последните 12 месеца

11:31 | 03.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Крехкото доверие в британската икономика се завръща

Крехкото потребителско доверие в икономиката на Великобритания се завърна през януари, след като скорошните данни показаха, че страната е излязла от кризата през последното тримесечие на 2009 г.

Преди това брутният вътрешен продукт на Великобритания се свиваше в продължение на шест поредни тримесечия, което се превърна в най-продължителната рецесия в следвоенния период на страната.

Индексът на потребителското доверие на един от най-големите ипотечни кредитори Nationwide Building Society се повиши до 73 пункта през януари спрямо 70 пункта за декември и 74 за ноември, пише Bloomberg.

Стойността на измерителя на потребителските нагласи е вече близо два пъти по-висока спрямо началото на 2009 г. Тогава икономическата криза във Великобритания достигна своята връхна точка.

Нагласите на потребителите за икономиката са водещ индикатор за техните разходи, които са източник на по-голямата част от брутния вътрешен продукт на Великобритания и другите развити държави.

Брутният вътрешен продукт на Великобритания нарасна с 0,1% през последните три месеца на 2009 г. в сравнение с предходното тримесечие. Така Обединеното кралство последно сред развитите страни от групата на Г-8 излезе от кризата през миналата година.

Утре се очаква решението на Английската централна банка за основния лихвен процент в страната и програмата за изкупуване на държавни ценни книжа за 200 млрд. британски лири. Според анализаторите лихвата ще остане на рекордно ниското ниво от 0,5%, а покупките на дългови книжа няма да бъдат увеличени допълнително.

Икономиката на Обединеното кралство ще нарасне с 1,1% през тази година, според последния доклад на Националния институт за икономически и социални изследвания във Великобритания (NIESR). Това обаче е по-малко в сравнение в прогнозирания икономически ръст от 1,3% в края на миналата година.

Сред клиентите на института са Английската централна банка и министерството на финансите на Великобритания.

Към 11:20 ч. българско време една британска лира се разменя срещу 1,6052 долара. Британската валута поскъпва за трети пореден ден срещу долара, като курсът днес се повишава с 0,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 26.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още