IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Австралия стресна пазарите с лихвеното си решение

Централната банка не промени лихвения процент в страната, което доведе до отстъпление на валутата й

08:55 | 02.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Австралия стресна пазарите с лихвеното си решение

Централната банка на Австралия взе решение да запази основния лихвен процент в страната без промяна на ниво от 3,75 на сто. Така институцията поднесе изненада на пазарите, които бяха уверени в ново повишение на лихвата заради добрите икономически данни.

Това моментално се отрази на курса на австралийския долар отстъпи под ниво от 0,88 AUD/USD.

В мотивите на банката се посочва, че основната причина за решението е желанието да се преценят ефектите от предходните три повишения на лихвата преди да се прибегне до нова промяна на монетарната политика.

От октомври насам институцията повиши лихвата на три пъти с по 0,25 процентни пункта, с което зае коренно противоположна на политиката на останалите развити държави.

Ръководителят на централната банка Глен Стивънс остави вратата за бъдещо затягане на монетарната политика отворена като обясни, че в случай на подобрение на икономиката на страната може да се прибегне до ново вдигане на лихвата.

„Това е пауза, а не края“, коментира за CNBC Питър Джоли от National Australia Bank. “Просто те направиха тази пауза по-рано отколкото се очакваше“, посочва той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още