IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фабричният сектор на Швейцария и еврозоната се възстановява все по-бързо

Фабричното производство се е увеличило с най-бързото си темпо за последните две години през януари

12:19 | 01.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Фабричният сектор на Швейцария и еврозоната се възстановява все по-бързо

Фабричният сектор на Швейцария, както и този на 16-те държави от еврозоната, се възстановява с бързи темпове в началото на новата година. Производството на индустриални стоки и в Швейцария, и в еврозоната се е увеличило с най-бързото си темпо за последните две години през януари, предаде Ройтерс.

За възстановяването на фабричния сектор в Швейцария допринася нарастването на новите поръчки за производство на фабрични стоки. Индексът на бизнес активността в производствения сектор на страната нараства до 56 пункта през януари спрямо 53,7 пункта за месеца преди това.

Измерителят на активността в индустриалния сектор на Швейцария се намира в зоната над 50 пункта за пети пореден месец. Тази стойност разделя разрастването от свиването на производството.

Индексът на Асоциацията за управление на материалите и предлагането в Швейцария (SVME) е водещ ориентир за състоянието на икономиката, защото бизнесът реагира бързо на промяната в състоянието на пазарните условия.

Икономистите очакваха по-малко повишение на показателя до 55,4 пункта. Швейцарската икономика излезе от кризата през третото тримесечие на 2009 г., след като брутният вътрешен продукт на страната нарасна с 0,3% спрямо предходните три месеца.

Междувременно окончателните данни на института за пазарни проучвания Markit показаха, че индексът на бизнес активността в производствения сектор на еврозоната се е повишил повече от очакваното през януари. Стойността му достига 52,4 пункта спрямо 51,6 пункта за декември, като индексът остава в оптимистичната зона над 50 пункта за четвърти пореден месец.

Към 12:15 ч. българско време един долар се разменя срещу 1,0578 швейцарски франка, като от началото на валутната сесия франкът поскъпва с 0,3%. Еврото също поскъпва с 0,3% спрямо долара до курс от 1,3908 долара за едно евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още