IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Централната банка на Исландия смъкна основния лихвен процент до 9,5%

Инфлацията в страната се забави до 6,6% през декември в сравнение с годишна инфлация от 19% преди година

13:05 | 27.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Централната банка на Исландия смъкна основния лихвен процент до 9,5%

Централната банка на Исландия намали основния лихвен процент в страната с половин процентен пункт до 9,50 на сто, след като инфлацията се понижи до най-ниското си ново за последните две години. Това дава възможност на централната банка да разхлаби допълнително своята парична политика като мярка за насърчаване на икономическото възстановяване на страната, предаде Bloomberg.

Стабилността на исландската крона и слабото вътрешно потребление през последните месеци помогнаха на инфлацията в страната да се забави до 6,6% на годишна база през декември в сравнение с 19% преди година.

През този месец правителството на Исландия реши, че референдумът за компенсациите, които трябва да се изплатят на Великобритания и Холандия заради фалита на исландската банка Icesave, ще се проведе на 6 март.

До решението за провеждане на референдум се стигна, след като президентът на Исландия Олафур Гримсон наложи вето върху закона за изплащане на компенсациите заради общественото недоволство.

Съгласно исландското законодателство, всеки закон, върху който е наложено вето, трябва да се гласува на национален референдум.

Исландия разчита на заем от 2,1 млрд. долара от Международния валутен фонд и 2,5 млрд. долара от скандинавските страни. Изплащането на заема на Международния валутен фонд не е обвързано с казуса около фалита на исландската банка Icesave, но скандинавските страни решиха да прекратят вноските по своя заем докато проблемът не бъде разрешен.

Икономиката на Исландия се сви със 7,2% през третото тримесечие на 2009 г. в сравнение със същия период на миналата година. Колапсът на банковата система се отрази тежко на страната, която пострада най-много от световната икономическа криза сред всички западни страни.

Централната банка на Исландия очаква да стигне своя инфлационен таргет от 2,5% в началото на 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още