IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фед може да въведе лихвата по свръхрезервите на банките като основна лихва

Днес се очаква лихвеното решение на Федералния резерв и окончателното гласуване на Сената за втория мандат на Бен Бернанке

09:56 | 27.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Фед може да въведе лихвата по свръхрезервите на банките като основна лихва

Федералният резерв на САЩ обмисля възможността да въведе нов референтен лихвен процент, който да замени основния лихвен процент, който се използва през последните две десетилетия, пише Bloomberg. Тази функция в момента изпълнява лихвеният процент, по който търговските банки в САЩ си отдават една на друга като заем за една нощ излишъка от своите резерви, държани при Федералния резерв.

Операциите на открития пазар са най-често използваният и гъвкав инструмент на паричната политика, чрез който Федералният резерв регулира количеството на парите. Търгувайки с ценни книжа на открития пазар, централната банка оказва влияние върху размера на паричните резерви, с които търговските банки разполагат.

Това на свой ред влияе върху лихвения процент, по който банките си отпускат една на друга като заем своите свърхрезерви при Федералния резерв. Но представители на централната банка на САЩ, които са пожелали да запазят анонимност, са съобщили, че Федералният резерв обмисля възможността да замени досегашния референтен лихвен процент с друг, който да бъде по-ефективен.

Възможно е в ролята на основен лихвен процент да влезе лихвената ставка, която Федералният резерв плаща на търговските банки върху излишъка от резервите, които държат при централната банка. По този начин например процедира Английската централна банка.

Според някои икономисти основният лихвен процент в САЩ в момента не е достатъчно ефективен, за да изпълни целите на паричната политика и може да затрудни контролирането на инфлацията в условията на възстановяващата се от кризата икономика.

Към 13 януари тази година търговските банки в САЩ са разполагали със свръхрезерви при Федералния резерв за 1 трлн. долара в сравнение с 2,2 млрд. долара в началото на 2007 г. Сумата им се е увеличила благодарение на програмата на Федералния резерв за отпускане на спешни заеми и покупките на ценни книжа за 1,7 трлн. долара на открития пазар.

Федералният резерв плаща на търговските банки лихва от 0,25% върху техните свръхрезерви в момента. Ако този процент обаче се вдигне банките ще имат по-голям стимул да държат тези пари на депозит при Федералния резерв, вместо да ги отдават една на друга като заеми, което ще влияе върху ликвидността в икономиката.

В 21:15 ч. българско време тази вечер се очаква първото лихвено решение на Федералния резерв за тази година. Според анализаторите ставката ще остане на сегашното си рекордно ниско ниво в интервала от 0 до 0,25 на сто и централната банка ще потвърди, че лихвата ще се задържи на това изключително ниско ниво за продължителен период от време.

Според мнозинството от икономистите, анкетирани от Bloomberg, Федералният резерв няма да повиши лихвата преди ноември. Покупките на ценни книжа за 1,25 трлн. долара от страна на банката се очаква да приключат в края на февруари.

Докато Федералният резерв заседава, Сенатът на САЩ ще проведе окончателно гласуване за това дали да предостави втори мандат на Бен Бернанке начело на централната банка на САЩ.

Щатският долар поскъпва с 0,2% срещу еврото от началото на днешната валутна сесия, като към 9:45 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4051 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още