IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнес доверието в Германия стигна връхна точка за последните 18 месеца

Оценката на местните компании за бизнес средата се e повишила за десети пореден месец през януари, съгласно индекса на Ifo

12:30 | 26.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнес доверието в Германия стигна връхна точка за последните 18 месеца

Оценката на германските компании от сектора на индустрията, търговията и услугите за бизнес средата в страната стигна връхната си точка за последните 18 месеца в началото на новата година. Мениджърите им очакват състоянието на икономиката да се подобри през следващите шест месеца, а тяхната оценка за бизнес климата в страната се повиши за десети пореден месец през януари.

Това показа индексът на бизнес климата в Германия, изчисляван от изследователския институт Ifo, който нарасна до 95,8 пункта за януари спрямо 94,6 пункта за декември. Това е най-високата стойност на икономическия барометър от юни 2008 насам и е доказателство, че немската икономика продължава да се възстановява от тежкия спад през миналата година, макар и с бавни темпове.

Анализаторите очакваха по-слабо повишение на показателя до 95,2 пункта в сравнение с първоначално обявената декемврийска стойност от 94,7 пункта. Оценката на местните компании за състоянието на средата за правене на бизнес се повишава за седми месец. Очакванията на производствените, строителните и търговските компании за перспективите пред икономиката също стават по-позитивни.

Индексът на бизнес доверието на изследователския институт Ifo е един от най-важните ориентири за състоянието на немската икономика. Той се изчислява на базата на ежемесечно проучване сред 7 хил. мениджъри на немски компании, които представляват различни сектори на най-голямата европейска икономика. Брутният вътрешен продукт на Германия нарасна с 0,7% през третото тримесечие на 2009 г.

Към 12:25 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4103 щатски долара, като от началото на днешната валутна сесия еврото поевтинява с 0,4% срещу долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още