IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рецесията във Великобритания официално приключи

Икономиката на страната се разрасна със скромните 0,1% през четвъртото тримесечие на 2009

12:01 | 26.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Рецесията във Великобритания официално приключи

Най-продължителната рецесия във Великобритания за последните близо осем десетилетия е приключила през последното тримесечие на 2009 г. Брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 0,1% спрямо третото тримесечие, когато се сви с 0,2% на тримесечна база. 

По този начин Великобритания последна сред големите развити икономики успя да се пребори с кризата. Данните на Националния статистически офис обаче се оказаха доста по-слаби от очакваното увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) от 0,4% на тримесечна база.

За разрастването на икономиката през последните три месеца на миналата година най-много допринасят секторът на услугите и производственият сектор. Добавената стойност на произведените стоки и услуги в тези сектори нараства с 0,1 на сто спрямо предишните три месеца.

В същото време строителният сектор показва нулев приръст, след като нарасна с 1,9% през третото тримесечие.

Доклад на Конфедерацията на британската индустрия (CBI) от днес показа, че въпреки края на рецесията в страната, британската икономика вероятно няма да си възвърне темповете на растеж отпреди финансовата криза преди края на 2012 г.

В случай, че частният сектор не успее да генерира по-бърз икономически растеж през следващите години, от Конфедерацията смятат, че стандартът на живот в страната ще падне значително, а безработицата ще остане на по-високи от средните нива.

Разочароващите данни за британската икономика понижиха курса на британската лира срещу щатския долар с 0,7% по време на днешната валутна сесия. Към 12:00 ч. българско време двойката GBP/USD се котира при ниво от 1,6137 долара за една лира спрямо 1,6254 преди данните за БВП.

Според валутните стратези британският паунд ще бъде големия губещ през тази година, независимо от това дали сегашният премиер на Великобритания Гордън Браун или лидерът на опозицията Дейвид Камерън ще спечели изборите през лятото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още