IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предпазливо начало на новата година за немските потребители

Индексът на потребителското доверие в Германия на изследователския институт GFK се понижи за четвърти пореден месец

11:05 | 25.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Предпазливо начало на новата година за немските потребители

Лекото охладняване на потребителските нагласи в Германия, започнало в края на 2009 г., продължи да се усеща и в началото на новата година. Очакванията на домакинствата за техните бъдещи доходи се влошават, но въпреки това склонността им да пазаруват нараства леко след края на празниците.

Индексът на потребителското доверие в Германия, изчисляван от изследователския институт GFK, пада до 3,2 пункта за януари, след като стойността му за декември бе ревизирана леко нагоре до 3,4 пункта. Това е четвърти пореден месечен спад на показателя, който през септември миналата година стигна най-високата си стойност за последната година от 4,2 пункта.

Потребителите в най-голямата европейска икономика са на мнение, че Германия се възстановява бавно от рецесията, като споделят възгледа на повечето финансови експерти. В същото време те очакват, че състоянието на пазара на труда ще продължи да се влошава, което ще доведе до нови съкращения.

По този начин очакванията на потребителите за финансовите им постъпления в бъдеще се влошават. Но големите намаления във веригите за търговия на дребно в момента увеличават тяхната склонност да пазаруват, която расте в сравнение с предишния месец.

Икономистите очакваха барометърът на потребителското доверие да се понижи до 3,26 пункта за януари спрямо първоначално обявената му стойност за декември от 3,3 пункта. Показателят остава доста под средната си дългосрочна стойност през последните три години.

Изследването на института GFK се провежда ежемесечно сред 2 хил. немски домакинства по поръчка на Европейската комисия. Финансовото доверие е водещ индикатор за потребителските разходи, които са източник на голяма част от брутния вътрешен продукт на страната.

Към 10:45 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4144 долара спрямо курс от 1,4162 преди данните за влошаването на потребителските нагласи в Германия. От началото на днешната валутна сесия еврото поевтинява с 1,7% спрямо долара.

На 25 ноември 2009 г. курсът на еврото спрямо долара стигна най-високото си ниво за последната една година от 1,5139 долара за евро, след което щатската валута започна да поскъпва на фона на новините за финансовите затруднения на Гърция, които поставят под напрежение стабилността на еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още