IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нови висоти за долара въпреки скока на първоначалната безработица в САЩ

Доларът напредна до петмесечен връх спрямо еврото

17:01 | 21.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Нови висоти за долара въпреки скока на първоначалната безработица в САЩ

Щатският долар постигна нови висоти днес въпреки изненадващи данни за увеличението на новите молби за помощи при безработица в САЩ през изминалата седмица. Зелените пари бяха подкрепени от информацията за силния икономически растеж на Китай през последното тримесечие на 2009 г., както и от продължаващата неяснота около големия бюджетен дефицит на Гърция.

Данните на Бюрото по трудова статистика в САЩ показаха, че броят на американците, които са останали без работа и са подали молба за помощи при безработица, е нараснал с 36 хил. до 482 хил. в рамките на седмицата до 16 януари. Това е най-високото ниво на т.нар. първоначална безработица за последните два месеца, което показва неустойчивото състояние на пазара на труда.

От началото на кризата в края на 2007 г. досега около 7,2 млн. души в САЩ са изгубили своите работни места. Безработицата в страната възлезе на 10% през януари.

Анализаторите очакваха понижение на първоначалната безработица до 440 хил. спрямо първоначално обявените за предходната седмица 444 хил. Броят трайно безработните лица в САЩ обаче е намалял с 18 хил. до 4,6 млн. души в рамките на седемте дни до 9 януари. Това всъщност са американците, които са получавали социални помощи в продължение на поне две седмици.

Доларът поскъпва за трети пореден ден срещу еврото днес и към 16:40 ч. българско време двойката EUR/USD се котира при ниво от 1,4101 долара за евро, което е най-ниското за последните пет месеца. Доларът напредва и срещу британската лира, японската йена, швейцарския франк и австралийския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още