IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дефицитът в публичния сектор на Великобритания поставя рекорд след рекорд

Държавният дефицит достига 870 млрд. лири, което се равнява на 61,7% от брутния вътрешен продукт на страната

13:15 | 21.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Дефицитът в публичния сектор на Великобритания поставя рекорд след рекорд

Дефицитът в публичния сектор на Великобритания продължи да се увеличава лавинообразно и през декември. През изминалия месец задлъжнялостта на държавните компании, централното правителство и местните британски власти се е увеличила с 15,7 млрд. британски лири. Така стойността й достига рекордните 142,6 млрд. британски лири за цялата календарна 2009 година, предаде AP.

През ноември 2009 г. задлъжнялостта в публичния сектор на Великобритания скочи с рекордната сума от 18,7 млрд. лири. Причина за влошаването на публичните финанси на страната станаха големите разходи на правителството за насърчаване на икономическата активност в страната, които обаче продължиха да надминават многократно постъпленията от данъци на фона на продължителната рецесия.

Пазарните анализатори очакваха задлъжнялостта в публичния сектор на Обединеното кралство да се увеличи по-силно с 18,6 млрд. британски лири. Стойността на дефицита за текущата фискална 2009/2010 година се очаква да стигне 178 млрд. лири. Тя ще приключи на 31 март 2010 година, като за първите й девет месеца до декември публичният дефицит възлиза на 120 млрд. лири.

Британското правителство наскоро пое ангажимент да намали дефицита на Обединеното кралство през следващите четири години като съотношение от БВП на страната. Сумата на данъчните постъпления на правителството отчита спад на годишна база за 15-ти пореден месец. Това обаче може да се промени през януари заради увеличението на ДДС от 15% на 17,5%.

Държавният дефицит на страната достига 870 млрд. британски лири през 2009 година, което е рекордно висока стойност и се равнява на 61,7% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Съотношението е най-високото, откакто статистиката започва да се води през 1974 г.

Към 13:10 ч. българско време една британска лира се разменя срещу 1,6132 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още