IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Финансови експерти предвещават ръст на швейцарската борса

Очакванията за перспективите пред швейцарската икономика се подобряват леко през януари

12:48 | 21.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Финансови експерти предвещават ръст на швейцарската борса

Нагласите на професионалните инвеститори и финансовите анализатори в Швейцария относно бъдещето на швейцарската икономика се подобриха. Близо 71% от тях прогнозират, че основният борсов индекс в страната Swiss Market ще върви нагоре през следващите шест месеца.

За брутния вътрешен продукт на Швейцария се очаква растеж от около 0,5-1% през тази година. Това сочи индексът на икономическите очаквания на изследователския институт ZEW и Credit Suisse.

Стойността на икономическия барометър нараства до 56,2 за януари в сравнение с 54 пункта за декември. За пети месец поред показателят убедително остава над прага от 50 пункта, който разделя позитивните от негативните очаквания за икономиката през следващите шест месеца.

Индексът, който следи оценката за сегашното състояние на икономиката, се повишава силно. Стойността му нараства с 15,8 пункта до -27,1 през януари. Общо 75% от интервюираните експерти все още очакват, че лихвата в Швейцария няма да се промени през следващите шест месеца.

Проучването на икономическите нагласи на инвеститорите в Швейцария се провежда всеки месец от Центъра за европейски икономически изследвания (ZEW) в сътрудничество с банката Credit Suisse. То е водещ индикатор за перспективите пред икономиката на страната.

Рецесията в Швейцария приключи през третото тримесечие, но централната банка продължи да държи основния лихвен процент на рекордно ниското му ниво от март 2009 г. досега. Безработицата в страната стигна рекордните за последните 12 години 4,2% през декември.

Швейцарския франк поевтинява за трети пореден ден срещу долара, като отстъпва с 0,4% от началото на днешната валутна сесия. Към 12:40 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,0479 швейцарски франка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още