IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Безработните във Великобритания намаляват за втори пореден месец

Данните подкрепиха настъплението на лирата спрямо еврото, което продължава за седми пореден ден

12:18 | 20.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Безработните във Великобритания намаляват за втори пореден месец

Броят на британците, които получават помощи за безработица, продължи да намалява за втори пореден месец през декември, след като през ноември се понижи за първи път за последните две години. Това е добра новина за пазара на труда в страната, след като единствено Великобритания не успя да излезе от рецесията през третото тримесечие на 2009 г. сред всички развити страни от групата на Г-7.

Данните на Националната статистическа служба показаха, че броят на британците, които са останали без работа и са подали за първи път молба за социални помощи, се е понижил с 15 200 през декември. Това е най-големият спад от април 2007. През ноември първоначалната безработица в страната отчете първото си понижение от 2008 г., като лицата, получаващи помощи за безработица, намаляха с 10 800.

Новината изненада приятно пазарните анализатори, които очакваха, че първоначалната безработица ще се понижи доста по-малко с 3 хил. души. Настъплението на британската лира спрямо еврото продължава за седми пореден ден днес, като курсът на валутната двойка EUR/GBP падна до 0,8699 лири за едно евро към 12:15 ч. българско време, което е най-слабият курс на еврото от август 2009 г. насам.

Британската лира напредва с 0,4% спрямо единната европейска валута от началото на днешната валутна сесия, а през последните десет дни лирата е поскъпнала с близо 3,5 на сто срещу еврото.

Безработицата във Великобритания, изчислена съгласно методологията на Международната организация по труда (ILO), се понижи неочаквано до 7,8% за тримесечието от септември до ноември спрямо 7,9% за предишните три месеца. Общо 7 хил. лица са загубили своята работа през разглежданото тримесечие, а средното месечно заплащане в Обединеното кралство се увеличава с 1,6% на годишна база.

Данните от вчера показаха, че инфлацията във Великобритания се е ускорила значително през декември, като индексът на потребителските цени отчита ръст от 2,9% на годишна база. През ноември годишната инфлация в страната възлезе на 1,9%. В случай че тя продължи да расте, е много вероятно да се стигне до увеличение на основния лихвен процент във Великобритания по-рано от очакваното.

Според инвестиционната банка Goldman Sachs Великобритания ще изпревари по растеж другите развити икономики през 2011 г. Според банката възстановяването на британската икономика ще бъде много по-силно от очакваното през идните години, като обезценката на паунда с 25% спрямо долара по време на кризата ще подпомогне местните износители и ще насърчи и чуждите инвестиции в страната.

Снощи управителят на Английската централна банка (АЦБ) Марвин Кинг предложи радикална реформа на начините за управление на международната икономика. За тази цел той настоя групата на Г-20, която включва 20-те най-големи икономики на света, да поеме управлението на Международния валутен фонд. Той предупреди още, че икономическите дисбаланси, които са довели до кризата, са продължили да се влошават през последната година и могат да доведат до нова криза в близките години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още