IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Moody's гласува доверие на плана за овладяване на гръцкия дефицит

Перспективата пред кредитния рейтинг на държавните ценни книжа на Гърция обаче си остава негативна

16:21 | 19.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Moody's гласува доверие на плана за овладяване на гръцкия дефицит

Планът на гръцкото правителство за намаляване на големия бюджетен дефицит на страната бе одобрен от международната рейтингова агенция Moody's. Перспективата пред кредитния рейтинг на държавните ценни книжа на Гърция обаче си остава негативна, защото икономистите на Moody's не са сигурни дали премиерът на страната Георгиос Папандреу ще успее да го реализира на практика, предаде AP.

От Moody's смятат, че планът на правителството да възстанови доверието в своите публични финанси, да реформира данъчната система и да се пребори с данъчните измами е „сравнително добре замислен, поне в краткосрочен план“. Рейтинговата агенция предупреждава, че успешната му реализация не може да се приеме за даденост заради лошия опит на Гърция в прилагането на фискални реформи досега.

През декември Moody's се присъедини към своите конкуренти в лицето на Standard & Poor's и Fitch, които преди това понижиха оценката си за държавните ценни книжа на Гърция до BBB+. Това е по-малко от изискуемия от Европейската централна банка минимален кредитен рейтинг за държавните ценни книжа, които могат да се приемат като обезпечение по отпуснатите на банките в еврозоната заеми.

Оценката на Moody's за държавния дълг на Гърция възлиза на A2 в момента, което е с пет нива под най-високия инвестиционен рейтинг ААА. Новините за финансовите трудности на Гърция повишиха рисковата премия по държавните й ценни книжа и оказаха натиск върху еврото през последния месец.

Социалистическото правителство на Гърция смята да върне бюджетния дефицит в рамките на заложения от еврозоната таван от 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната до 2012 г. За тази цел той ще бъде намален до 4% от БВП до края на 2010 спрямо прогнозираното за 2009 г. ниво от 12,7%. Освен това страната ще намали и своя държавен дълг, който може да стигне 120% от БВП през 2010 г.

Съобщението на Moody's е вторият вот на доверие, който Гърция получи през тази седмица. Вчера Жан-Клод Юнкер, премиер на Люксембург и председател на групата на финансовите министри на страните от еврозоната, заяви, че Гърция ще успее да се справи с фискалните си проблеми самостоятелно.

От Moody's смятат, че икономическата програма на Папандреу за стабилност и растеж засяга трите най-големи заплахи пред кредитния рейтинг на Гърция - неефективните фискални институции, намаляващата конкурентоспособност и застаряването на население. Оценката за изпълнението на плана обаче ще бъде трудна заради слабата надеждност на гръцките статистическите данни за държавния дефицит.

Наскоро Евростат заяви, че фискалната статистика на Гърция е била преиначена и данните са неверни заради годините на лошо управление. Ето защо Moody's обяви, че ще трябва да разчита на потвърждение на гръцките данни от Евростат, за да може да оцени успеха или неуспеха на реформата в страната.

Еврото поевтинява с 0,6% спрямо долара и британската лира по време на днешната валутна сесия. Към 15:50 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4289 долара и или 0,8743 британски лири.

Още по темата:

 

ЕС може да съди Гърция заради преиначени данни за държавния дълг

Спасяването или фалитът на Гърция: Кое е по-малкото зло?

Fitch смъкна рейтинга на Гърция, борсата рязко надолу

Moody's също смъкна рейтинга на Гърция

Standard&Poor’s понижи кредитния рейтинг на Гърция

Обрат в позицията на Германия – все пак би помогнала на Гърция

Г. Папандреу: Гърция може да се удави в дълговете си

Гърция: Не сме изправени пред опасност от фалит

Fitch понижи оценките си и за четирите най-големи гръцки банки

Еврозоната стои на пореден кръстопът, доверието ще определи бъдещата посока

Държавният дълг на Гърция стигна 300 млрд. евро

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още