IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Настъпление на паунда срещу еврото след скока на инфлацията на Острова

Годишната инфлация на Острова се е ускорила до 2,9% през декември в сравнение с 1,9% през ноември

14:33 | 19.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Настъпление на паунда срещу еврото след скока на инфлацията на Острова

Новината за изненадващо високата инфлация във Великобритания през декември засили допълнително настъплението на британската лира срещу еврото. Курсът на двойката EUR/GBP падна до най-ниското си ниво от септември 2009 г. и заради разочароващите данни за индекса на икономическото доверие на изследователския институт ZEW, който се понижи за четвърти пореден месец през януари.

Това затвърди опасенията на финансовите експерти, че възстановяването на немската икономика може да се забави в началото на тази година.

Малко преди това стана ясно, че годишната инфлация на Острова се е ускорила до 2,9% през декември в сравнение с 1,9% през ноември. Пазарните анализатори очакваха, че потребителските цени в страната ще се увеличат с 2,6% през декември спрямо същия месец на 2008 г. Английската централна банка има за цел да поддържа годишната инфлация в страната в интервала от 2% до 3%.

Основният индекс на потребителските цени във Великобритания на свой ред отчете силен ръст от 2,9% на годишна база през декември. Той изключва влиянието на промените в цените на хранителните стоки, енергийните ресурси, тютюна и алкохолните напитки. Цените на тези продукти са по-волатилни в сравнение с тези на другите стоки и услуги в потребителската кошница.

Индексът на цените на дребно на свой ред се повиши с 2,4% на годишна база през декември, след като в продължение на осемте месеца преди декември отчиташе спад.

В случай че годишната инфлация на Острова надмине 3%, гуверньорът на Английската централна банка ще трябва да обясни в публично достъпно писмо до правителството защо това се е случило и какво смята да направи, за да върне инфлацията в заложения интервал. В този случай е много вероятно да се стигне до увеличение на основния лихвен процент в страната през следващите месеци.

Според инвестиционната банка Goldman Sachs Великобритания ще изпревари по растеж другите водещи икономики през следващата година. Според банката възстановяването на британската икономика ще бъде много по-силно от очакваното през следващите години, като нейните икономисти прогнозират, че до края на тази година Английската централна банка ще повиши основната лихва.

В същото време очакванията им за САЩ са, че основният лихвен процент там ще остане на сегашните си на практика нулеви нива чак до 2012 г. Според Goldman Sachs обезценката на паунда спрямо долара с 25% по време на кризата ще подпомогне износа, който ще издърпа напред икономиката на страната.

Към 14:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 0,8752 лири, като от началото на днешната валутна сесия лирата напредва с 0,6% спрямо еврото. През последната седмица британската валута е поскъпнала с 3,5 на сто спрямо единната европейска валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още