IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Възстановяването на немската икономика може да се забави

Ключовият за перспективите пред икономиката индекс на института ZEW се понижи за четвърти пореден месец

12:40 | 19.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Възстановяването на немската икономика може да се забави

Очакванията на професионалните инвеститори и анализатори в Германия относно перспективите пред икономиката се влошиха за четвърти пореден месец. Свиването на индекса на икономическото доверие на изследователския институт ZEW през януари затвърди опасенията на експертите, че възстановяването на немската икономика от кризата може да се забави в началото на тази година.

Показателят, който е водещ ориентир за перспективите пред немската икономика, се понижи с 3,2 пункта до 47,2 пункта през януари. Индексът е важен, защото следи нагласите на инвеститорите, които са добре информирани за състоянието на икономиката заради естеството на своята работа. Промяната в техните очаквания може да бъде ранен сигнал за бъдещата икономическа активност.

Пазарните очаквания бяха за по-малко понижение на индекса до 49,8 пункта за януари спрямо 50,4 пункта за декември, като данните чертаят по-бавно темпо на възстановяване на немската икономика през следващите шест месеца. Въпреки четвъртия си поред месечен спад индексът на икономическото доверие в Германия все пак остава много над средната си дългосрочна стойност от 27,1 пункта.

Финансовите експерти смятат, че автомобилостроенето и потреблението в страната ще се влошат през следващите шест месеца. Другият индекс на института ZEW, който следи оценката на професионалните инвеститори за сегашната икономическа ситуация в най-голямата икономика на Стария континент, се повиши с 4 пункта до минус 56,6 пункта през януари спрямо -60,6 пункта за декември.

Според председателя на ZEW проф. д-р Волфганг Франц оценката на финансовите експерти показва, че икономиката на Германия ще поеме нагоре през тази година, но в никакъв случай не може да се очаква икономически бум. Възстановяването на страната от рецесията се очертава да бъде бавно и продължително, допълва той.

Данните показаха още, че индексът на икономическите очаквания на инвеститорите за еврозоната пада с 1,6 пункта до 46,4 пункта за януари, а този за настоящата бизнес среда се повишава до - 62,7 пункта за януари, което е с 5,1 пункта повече от декемврийската му стойност.

Курсът на еврото спрямо щатския долар остава се понижава с 0,3% от началото на днешната валутна сесия и към 12:40 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4336 долара. На 25 ноември курсът на двойката се повиши до рекордното за последната една година ниво от 1,5139 покрай новините за финансовите проблеми на Дубай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още