IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Goldman Sachs: Великобритания ще има най-силен ръст сред водещите икономики

Инвестиционната банка предвижда повишение на основната лихва на страната до края на годината

11:14 | 19.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Goldman Sachs: Великобритания ще има най-силен ръст сред водещите икономики

Великобритания ще изпревари по растеж останалите водещи икономики през следващата година, прогнозира инвестиционната банка Goldman Sachs, цитирана от английския Telegraph.

Според банката през идните години възстановяването на британската икономика ще бъде значително по-силно от очакваното.

От Goldman Sachs смятат, че до края на годината Английската централна банка ще повиши основната лихва на страната от сегашните 0,5%, докато прогнозата за щатските лихви е, че те ще останат на сегашните си на практика нулеви нива чак до 2012.

Обезценката на паунда с 25% спрямо долара по време на кризата ще подпомогне износа, който ще издърпа икономиката. Тя ще насърчи и чуждите инвестиции в страната.

Прогнозите на Goldman Sachs са в противоречие с господстващото схващане, че Великобритания ще претърпи бавно и мъчително възстановяване и че е възможно отново да изпадне в рецесия.

От друга страна обаче, като предвестник на растежа, се явява водещият индикатор на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), който е на най-високото си равнище от 1972 насам.

Според Джим О'Нийл, главен икономист в Goldman, британската икономика ще постигне ръст от 3,4% през следващата година, в сравнение с 2,4% растеж в САЩ и само 1,9% в еврозоната.

Освен на обезценената британска валута прогнозата се базира и на надеждите, че финансовият сектор ще се възстанови достатъчно, за да финансира увеличението на инвестиционните разходи на фирмите.

Има опасения обаче, че ясните перспективите за възстановяване ще доведат до поскъпване на паунда и така ще отнемат от растежа. Наскоро британската валута отбеляза четиримесечен връх спрямо еврото и двумесечен спрямо кошница от валути на търговските партньори на Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още