IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Финансовите премеждия на Гърция натежаха върху еврото

Курсът на единната валута спрямо британската лира падна до най-ниското си ниво за последните четири месеца

16:09 | 18.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Финансовите премеждия на Гърция натежаха върху еврото

Притесненията около държавния дефицит на Гърция продължиха да оказват отрицателно влияние върху еврото, в резултат на което днес курсът на единната валута спрямо британската лира падна до най-ниското си ниво за последните четири месеца. Днес ще се проведе срещата на финансовите министри на еврозоната, които ще обсъдят как да се разреши проблема с високата задлъжнялост на Гърция.

Притесненията относно способността на Гърция да намали бюджетния си дефицит - най-големият сред 16-те страни, въвели еврото, оказаха натиск върху курса на единната европейска валута през последните дни. Това кара пазарните участници да потърсят сигурността на британската лира като алтернатива на еврото в очакване на утрешните данни за годишната инфлация във Великобритания през декември.

Според анализатори инфлацията в страната се е ускорила рязко до 2,6% на годишна база през декември спрямо годишен ръст на потребителските цени от 1,9% през ноември. Това може да увеличи натиска върху Английската централна банка за по-скорошно повишение на основния лихвен процент в страната, защото банката е длъжна да поддържа инфлацията в интервала от 2% до 3% на годишна база.

Освен това британската лира поскъпна срещу долара и йената след новината, че цените на жилищата в страната се повишават през януари и вече се намират с над 4,1% над нивата си отреди година. Според експерти в сектора имотите на Острова ще продължат да поскъпват и през следващите няколко месеца заради ограниченото предлагане, което не може да отговори на търсенето в началото на 2010 г.

Освен че ще търсят начин за разрешаване на проблема с дефицита на Гърция, финансовите министри на еврозоната ще обсъдят и кандидатурите на претендентите за поста на сегашния заместник-президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Лукас Пападемос, чийто мандат изтича през юни. През 2011 г. пък изтича мандатът на сегашния президент на ЕЦБ Жан-Клод Трише, предаде Bloomberg.

Според икономисти най-вероятните кандидати за заместник-президент на ЕЦБ са Ив Мерш, който е управител на Централната банка на Люксембург, португалският му колега Витор Констанцио, както и Питър Прат, който е председател на Комитета за банков надзор на ЕЦБ. Днешното решение ще трябва да се ратифицира от лидерите на Европейския съюз на срещата на върха в края на март.

Който и да бъде избран да заеме втория най-отговорен пост в ЕЦБ, през тази година ще има трудната задача да намери подходящите мерки за изтегляне на излишната ликвидност от банковата система на еврозоната и да уцели подходящия момент за повишение на основния лихвен процент.

Еврото поевтинява до 0,8809 британски лири към 15:55 ч. българско време, което е най-ниското ниво от средата на септември миналата година, като загубата от началото на деня възлиза на 0,3%. В края на миналата седмица Жан-Клод Трише разсея спекулациите за изключване на Гърция от еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още